Farger
Farger er en spennende form for energi som omgir oss overalt. Vi tenker farger når vi kjøper bil og ikke minst når vi kjøper klær. Farger kan gjøre oss i godt humør eller gjøre oss nedstemte. Velg farger i dine omgivelser som gir deg det du trenger i livet, enten det er ro, aktivitet eller glede. Farger er en viktig del av et interiør. Her får du en kort innføring i fargenes verden og deres påvirkningskraft. Se deg om der du bor, kanskje du er klar for en ny farge i ett eller flere rom?Farger gir energi

 | Fargelære | Ny energi med farger | Krystaller
| Farge på vegg
Nostalgiske farger
Er du svak for nostalgiske fargetoner, da er disse nydelige gavebåndene midt i blinken for deg. Disse vakre nostalgiske fløyelsbånd som får du hos den søte nettbutikken Lunehjem. Vakre bånd i nostalgiske fargetoner er nydelig som pynt rundt et gammelt norgesglass, på gavepakker, i håret, rundt halsen for å henge et gammelt sølvhjerte på, til å henge opp gardiner.... Lunehjem har også vakre blonder både med og uten perler.... Les mer her.
Fargetrender rom for rom
Den ny fargetrenden har inspirasjon fra naturen. Fargesetting av et rom er en spennende oppgave. Finn først ut hvilken retning rommet ligger. Rom mot nord har kaldt lys og er fine med en varm fargetone. Rom mot sør har varmt lys og er fine med en kald fargetone. Ta for deg rom for rom i boligen din og se rommene med nye øyne. Velg farger som passer rommet. Små rom blir større med lyse farger.
Bildet over er fra Ellos soveromstrender denne høsten. Soverom i hvitt gir lys og luft. Velg tekstiler i sengen etter humør og årstider. Her ser du sengesett i hvitt i kombinasjon med mønster av roser i mørk rosa og sengeteppe i rosa gir rommet en romantisk stil. 
Velg gjerne forskjellige toner for å skille soner i et rom, dvs du maler en vegg i en litt lysere eller mørkere tone, det skaper spennende miljøer. Mal gjerne en stol, benk eller kommode i samme fargetone og lag personlige miljøer.
Stuen er rom for å slappe av eller kanskje gjøre lekser, velg farger som passer størrelsen på rommet og møblene du har. Ta igjen fargen fra veggen i puter og tepper, det skaper harmoni i rommet. Et stort fat med kongler eller steiner gir inspirasjon til skog eller havet og er kanskje gode minner fra ferieturer sammen med familie eller venner. Fargen Sens 1622 Refleksjon er fin farge i en stue, det er en dus hvitfarge som gir det stor frihet til å kombinere med tekstiler du kan fornye hele året.
Kjøkken er boligens samlingspunkt og mange har i dag åpen kjøkkenløsning som en del av stuen. Da kan det være viktig å ha samme fargetone som stuen hvis man vil forlenge rommet eller hvis rommet er stort, velge en annen farge som lager tydelig skille mellom rommene. Blått er en mye brukt farge på kjøkken og finnes i mange fargenyanser fra dus lyseblått til turkis. Blått er en beroligende farge og gir balanse. En god farge til kjøkken som har flere funksjoner.  Feks. fargen Sens 4109 Gustaviansk blå er en fin farge på kjøkken.
Soverom er rom for ro og hvile. Har du et lite soverom, velg duse hvittoner som gir lys og luft til rommet. Har du et stort rom, velg gjerne grønt som veggfarge. Det gir ro og harmoni og er vakkert til hvitt sengetøy og hvite møbler. Fargen Sens 8108 Empire er en svak lindegrønn som passer godt på soverom.
Barnerom er rom for både lek og hvile. Har du et stort barnerom, kan du gjerne ha en farge på veggen, men har du et lite barnerom er det smart å velge en lys farge som gir rommet lys og luft samt øker romfølelsen. Fargen Sens 1442 Claro er en dus hvitfarge som er fin i et barnerom, der du bruker farger på møbler og tekstiler som passer den som skal bo i rommet og gir det frihet til å fornye i takt med alderen til barnet.
Miljøvennlig maling til vegg
Planlegger du å pusse opp et rom i boligen din, tenk miljø og helse. Fra Butinox kan du velge den miljøvennlige malingserien Green Room som føres av Coop i Norge. Malingen er vanntynnbar, løsemiddelfri og avgir minimalt med avgasser  og lukt. Malingen finnes i 3l og 10l spann og kan blandes i den farge du ønsker. Les mer her.

Valg av farge på vegg
Planlegger du å  male veggene i et eller flere rom i boligen din, er valg av farger ofte en vanskelige beslutning. Farger kan være med å forstørre eller minske et roms opplevelse.

Fargene påvirker oss hele døgnet og forandrer seg i takt med lyset. Velg farge i henhold til rommets plassering, dvs om rommet ligger mot nord, syd, øst eller vest. Et rom som ligger mot nord har kaldt lys og her vil varme toner passe inn. Et rom mot syd med varmt lys er fint med kalde fargetoner.

Lys fra vinduer og lamper påvirker opplevelsen av fargen i rommet. Skap en personlig stemning med riktig farge. Forskjellige rom krever forskjellige farger. Soverom er et rom for hvile og er best egnet med lys og duse farger for en rolig natt. Barnerom har ofte fargerike leker og tekstiler og her bør også veggene være rolige for å tone ned den fargerike verden til barnet. Arbeidsrom kan gjerne ha en sterk farge som gir inspirasjon til  kreativitet og konsentrasjon. Spisestue bør ha farge som gir en rolig matopplevelse, for eksempel grønntoner. Stue er for mange et allrom i kombinasjon med åpen kjøkkenløsning eller spisestue og dekker flere soner og funksjoner.

Et stort rom gir mulighet for variasjon av farger og materialer, et lite rom virker større med valg  lyse farger og materialvalg. Velg materiale på veggen som er i stil med resten av hjemmet, enten du velger tapet, panel eller en kombinasjon.

Panel gir et tidløst, lunt og elegant innemiljø. Trepanel er litt dyrere enn tapet, men gir deg flere bruksmuligheter. Malt trepanel er lett å vedlikeholde og lett å forandre enten du vil male over eller lasere. Smartpanel er en løsning mange velger. De finnes både ferdig malt i fargene eggehvit, Cafe Latte og Fransk Grå og umalte. Smartpanel kan brukes til både vegger og tak og sparer deg for tid og penger. De fleste byggevarekjeder fører Smartpanel. Med den nye malingsserien Jotun Sense kan du  male mijløvennlig og uten lukt og fri for løsemidler. Et smart valg i alle rom. Ved valg av tapet, velg tapet som passer rommet og den stil du har. Har du myke former velg gjerne motiv med blomster og blader. Har du en minimalistisk stil velg gjerne tapet med motiv med rette linjer. 

Hent gjerne opp farge fra tapeten på møbler eller andre vegger i rommet for å skape en helhet og god balanse. Velg farger som passer din personlighet, er du en aktiv person vil rolige farger roe deg ned og gi deg overskudd. Er du en rolig person, velg gjerne farger med rødtone som gir deg ekstra energi og overskudd. La fargen på veggen gi ro og balanse i rommet, og la detaljer som møbler, lamper, puter og tepper bli blikkfang i rommet og varier gjerne i tråd med årstidene.

Kilde/link:

www.vakrehjem.no

www.jotun.no

www.byggmakker.no
www.maxbo.no

Fargermåler
Med NCS Colour Scan kan du finne fargen på 2 sekunder. En smart og mobil batteridrevet fargemåler gjør at du kan finne fargene til gardiner, puter, møbler, vegger på 1-2-3. Fargemåleren har plass til 20 ulike koder i minnet. Fargemåleren måler fargen i en overflate og gir deg nøyaktig fargekode som du kan bestille hos din fargehandler. Pris kr 9380,-. Les mer om NCS Colour Scan her.
Zanzibar - nye trendfarver
Er du glad i forandringer, prøv å fargelegge en vegg i stuen og lag en spennende kontrast.  Med den nye trendkolleksjonen Zanzibar fra Beckers kan du fornye alt fra vegger, tak og gulv til gamle møbler. Zanizibar-serien består av 16 kulører- Bububu blå, oransje, beige og svart; Pemba grønn, grå, hvit, og turkis; Pingwe grå, rosa, hvit og gull, samt Chawka svart, gul, gråhvit og blå. Vi gjenbruker og forandrer, og gammelt blir som nytt. Les mer her.
Tropiske farger 
Enten du vil fornye deg med nye puter, tepper eller nytt sengetøy, gled deg over de herlige tropiske fargene i sommer. La de tropiske fargene turkis, grønt, orange, rosa og gult fylle deg med sol og sommer enten du er ute eller inne. Bildet til høyre viser det fargerike sengesettet Bahamas med striper i orange, gult og rødt fra Gant. Det gir deg en frisk start på dagen! Les mer her.
Å velge de riktige fargene
For å dekorere hjemmet ditt er å velge de riktige fargene. Farge er viktig. Det er nøkkelen. En persons valg av farger for deres hjem avhenger av mange ting; trender, barndommen osv. Prøv å bruke farger som matcher både smak og stil sansen. Når det kommer til å bruke farger som ikke kommer til å bli byttet ofte, velg en nøytral farge. Reserver de mest vågale eller trendy fargene til tilbehør som tepper, puter og kunst, fordi disse kan byttes ut rimelig. Hvis du ikke kan avgjøre en farge, simpelthen velg en farge som vil matche møblene og gardinene. 
Kiran JK Singh
www.kk-designs.com 
Ram inn huset med fargerike takrenner
Gi huset ditt en ansiktsløftning. Velg mellom en serie i stål i åtte forskjellige farger. Ved bruk av farger kan man velge om takrenner- og nedløpsrør skal fremstå som en del av husets fasade eller om man ønsker å oppnå et mer kontrastfylt uttrykk.

Norske hus og hytter er i stor grad rammet inn av sorte eller
hvite takrenner. Farger som generelt tilfører lite til en husfasade. 
Noen materialer beveger seg dessuten forholdsvis mye under temperatursvininger, noe som kan føre til utettheter. Stål derimot, 
holder seg stabilt selv under store temperatursvininger og er tilnærmet vedlikeholdsfritt. 

Det er derfor et egnet materiale for værutsatte norske hus og hytter. Med den nye serien Rainline fra Lindab får nordmenn for første gang mulighet til å velge i et bredt fargespekter når de skal ha nye takrenner – eller ramme inn huset om man vil. Vil du selv se hvordan husets skifter uttrykk med ulik farge på fasade, tak og takrenner. Gå inn på nettsiden www.takrenner.no. Her kan du gå inn på ulike husmodeller og prøve dine egne fargekombinasjoner. Samtidig kan du enkelt finne ut hva du trenger hvis du skal rehabilitere eller bygge nytt.

Vedlikehold av tak og takrenner

Takrenner og rør bør renses to ganger i løpet av året for smuss, løv og forurensning. Det aller beste er å benytte vanlig vannslange og en kost. 
Et par ganger i året bør man gå over gjennomføringer og overganger for å sjekke at disse er tette. Ofte kan det være sprekker i overganger og overføringer som er problemet og ikke problemer med selve takkonstruksjonen eller belegget. Da vil det i mange tilfelle være tilstrekkelig å få en fagmann til å gå over gjennomføringer til piper og overganger.
Soppdanneleser som man kan se på husveggen i form av mørke felter, dannes også på taket. Alger og sopp henter næring fra støv, smuss og andre avlagringer som finnes på takbelegget. Dette kan fjernes enkelt ved å bruke høytrykksspyler med lavt trykk og spesielt rengjøringsmiddel tilpasset husvask.
Vedlikeholdes taket jevnlig vil det normalt ikke være nødvendig å tenke på renovering av taket før garantien på takbelegget nærmer seg utløpsdato. Dette varierer avhengig av type takbelegg.  
Før man kontakter noen som kan utføre reparasjon av taket bør man få en faglig vurdering av taket og en totaloversikt over anbefalte tiltak. Innhent deretter gjerne tilbud fra flere firma. Vurder også om takrennene bør skiftes ut. Mange tenker ikke på dette før man er godt i gang med leggingen av det nye taket, og må igangsette ekstraarbeid for å få lagt nye renner.
I utgangspunktet bør man kontakte en fagmann når taket skal renoveres. Hvordan tak skal legges følger av flere krav og standarder. Blant annet finnes regler i forhold til utluftning av loft og utførelse rundt gjennomføringer. Dessuten skal takrenner monteres riktig i forhold til beregnede vannmengder.
Tilbudet bør være skriftlig. Det er ingen god ide å betale håndverkeren på forskudd. Mindre arbeider betales når det er avsluttet. Større arbeider som går over tid og hvor håndverkeren kjøper inn materialer og lignende betales i rater.
Føler du at du ikke har kunnskap og erfaring nok til å bedømme arbeidet når det er ferdig utført, kan det være vel investerte penger å få en utenforstående fagmann til å vurdere arbeidene. Både takstmenn og rådgivningsfirma tilbyr denne typen tjenester.  
For ytterligere informasjon om renovering og vedlikehold av tak kontakt Petter Grøtvedt hos Lindab AS på e-post petter.grotvedt@lindab.no
 

Ny energi med farger
Farger påvirker oss både på jobb og privat, det samme gjør sollys. Er du sliten og ønsker ny energi i hverdagen, la farger bli din inspirasjonskilde. Farger kan enten berolige eller stimulere oss, gi energi eller tappe oss for energi. Orange er en spennende farge, den virker stimulerende og setter hele kroppen i sving. Tenk på hva en appelsin gjør på et fat, den både lukter og smaker godt.

Trenger du ny energi, sett et fat av appelsiner på bordet, ta et orange fargebad, pynt rommet med gule blomster, duftoljer og duftlys, bruk gul neglelakk, prøv dusjgele med appelsinduft og C-vitamin hudkrem, eller ta på deg en orange T-skjorte. Snart vil du merke den varme og stimulerende energien fylle deg.

Velvære
Duften av appelsin er frisk og nydelig. Start dagen med dusjgele med appelsin- og mandarinduft.  Sett av litt tid til fargebad enten du har badekar eller lag deg et fargefotbad. Perfekt etter en lang og slitsom dag. Masser kroppen med for eksempel ringblomstolje og la den gode duften virke på kropp og sjel. Avslutt med hudkrem med C-vitamin som gir huden frisk glød og tilfører huden ekstra antioksidanter, samt beskytter mot forurensing og stress.

Interiør
Detaljer i interiøret med innslag av gult og orange er et frisk innslag i et rom. Enten du velger deg gule chrysantimum, orange dekkebrikker, fruktfat fylt opp med sitroner, clementiner og appelsiner. Gule duftlys er både vakre og gir en oppkvikkende duft. Pynt opp med duftpotpourri.

Steinen Karneol er en vakker smykkestein som gir økt energi med sin vakre orange farge. Steinen symboliserer også styrke og livsmot. Velg deg gjerne et smykke med denne steinen når du savner energi i livet eller legg en Karneol på nattbordet eller arbeidsbordet for økt inspirasjon.

Varier med farger rundt deg og velg deg farger som gir deg den energi du trenger i takt med årstidene.

Hva gjør fargene:
Rødt stimulerer og gir varme.
Blått beroliger og gir balanse.
Grønt gir ro og harmoni.
Gult gir glede og inspirerer.

Fargelære
Kort innføring om farger

Farger deles opp i primærfarger, sekundærfarger og tertiærfarger. Her får du en kort innføring i dette samt en presentasjon av primær fargene og deres energier:

Primærfarger
Primærfargene er fargene gult, magentarødt og cyanblå.  Hvis vi blander disse fargene + sort og hvitt kan vi lage alle verdens farger.

Sekundærfarger
Sekundærfarger er fargene orange, fiolett og grønt. Disse fargene får vi når vi blander de tre primærfargene med hverandre. (gult + rødt = orange, rødt + blått = fiolett, blått og gult = grønt)

Tertiærfarger
Tertiærfarger er fargene rødgrått, blågrått og gulgrått. Disse fargene får vi når vi blander de tre sekundærfargene med hverandre. ( orange + fiolett= rødgrått, fiolett + grønt = blågrått, grønt + orange= gulgrått)
Rødt
Rødt er lidenskapens farge.  Den symboliserer varme og energi. Komplimentærfargen til rødt er grønt. Et rødt rom øker pulsen og kan være ypperlig for deg som trenger litt økt energi, enten det gjelder soverom eller arbeidsrom. Velg gjerne en myk rødbrunfarge og du et varmt og koselig rom. Hyttemøbler er gjerne malt i bonderød, som er en fin gammel rødbrunfarge.
Gult
Gult er gledens farge. Den symboliserer lykke og varme. Komplimentærfargen til gult er fiolett. Et gult rom øker kroppens varme og stimulans. Gult assosieres med sol og sommer. Gul er en fin farge i rom som ligger mot nord og som får lite varmt lys.
Grønt
Grønt er trygghetens farge. Den symboliserer ro og velvære. Komplimentærfargen  til grønt er rødt. Et grønt rom gir rommet en beroligende opplevelse. Grønt er en god farge i soverom, stue og spisestue. Et rom malt i grønt minner oss om naturen og gir oss rom som vi trives i. 
Blått
Blått er evighetens farge. Den symboliserer avspenning og ro. Komplimentærfargen til blått er orange. Et blått rom demper blodtrykk og gir deg ro. I gamle dager ble kjøkken malt i blått for å holde fluene unna. Blått minner oss om vann og måkeskrik. Svake blåtoner som pudderblått og lavendelblått er nydelig på soverom med mye hvitt og mye lys. Et blått kjøkken er et behagelig rom å være i.
Hvitt
Hvit farge gir fred og ro. Den symboliserer renhet og harmoni. Hvitt forstørrer og øker romfølelsen i små rom. Hvitt som er brekket i en tone mot rødt, gult eller brunt gir en fin og varm nyanse, slik at det hvite ikke blir så hardt. 

Møbler hjemmet ditt med forskjellige farger som gir deg den inspirasjoner du trenger, enten det er ro, dynamikk eller glede. 
Sort
Sort blir ofte benyttet som kontrast farge i et interiør. Tidligere var det vanlig å malene listene sorte. I dag er sort en synlig detalj i form av møbler i et rom. I kombinasjon med hvitt er sort elegant. Sorte skinnmøbler i et rom gir et maskulint inntrykk. I kombinasjon med beige blir sort mykere enn med hvitt.
Møbler hjemmet ditt med forskjellige farger som gir deg den inspirasjonen og energi som du trenger, enten det er ro, dynamikk eller glede. 
Krystaller
Rav - nordens smykkestein 
Rav blir kalt nordens gull og nordens  eneste smykkestein. En vakker stein med en gulorange farge. Rav tiltrekker seg ubalanse og virker varmende på hele kroppen. Den healer både psykisk og fysisk smerte. Rav gir varme, trygghet, glede og kjærlighet. Rav blir i healing brukt til å lindre hjerteproblemer, mageproblemer, reumatisme med mer. 
Kilde: Krystallenes forunderlige verden, Lone Hertz
Lapis Lazuli 
Den vakre blåfargede steinen Lapis Lazuli er steinen for deg som trenger mer klarhet og konsentrasjon i hverdagen. Den hjelper deg å løse opp gamle mønstre og gi deg mer tålmodighet. Den gir også  styrke og tålmodighet samt styrker immunforsvaret. Lapis Lazuli blir i healing brukt til å lindre halsbetennelser og problemer i luftveiene. Den virker styrkende og gir ekstra energi. 
Kilde: Krystallenes forunderlige verden, Lone HertzTips en venn om denne siden:
Til e-postadresse:

Din e-post adresse: 
Infotorg
  Interiørbutikker
.............................
Interiørbøker
 
.....................
 Til salgs
  > Leilighet
  > Hus
  > Hytter
  > Eiendom
.....................
 
Til leie
  > Hus
  > Hytter
............................
  >
Finansiering
  > På flyttefot?
  > Boligkatalog
.....................
 
> Enøk
  > Sikkerhet
  > Lover og
  > regler
......................
 > Marked
  > Antikviteter
  > Messer 
  > Utstillinger
......................
  > Interiørkurs
  
.....................
  
> Stilhistorie
 
 Copyright 2011© balanse | Kontakt oss  | Ansvarlig redaktør: NH Henningstad
Råd som søkes er på eget ansvar og vi holdes ikke ansvarlig for utfallet av dem.